Klik om te vergrotenTitel:Xenophon Met Cyrus naar Babylon Anabasis 1

Schrijver:Geysels S. J. ,L.(ingeleid en verklaard )
Uitgever:H. Dessain
Genre:Literatuur
ISBN:n.v.t.
Illustrator:Melijn , W. R. J./ Mees ., André
Vertaler:Niet vermeld
Oorspronkelijke titel:n.v.t.
Bijzonderheden:Cahier 175 pp 6e dr.
Prijs:€ 4.00Beschrijving:
Bloemlezing met fragmenten uit de authentieke Griekse tekst.
Door de Griekse geschiedschrijver Xenophon (430-354 v. C.), die over de ondergang van het Nieuw-Babylonische rijk schreef.
  

De Anabasis (Oud-Grieks: Ἀνάβασις) is het verslag, bestaande uit 7 boeken, dat Xenophon schreef in 398 v. Chr. over zijn tocht door Perzië. Hij ging als waarnemer mee op een expeditie die door Cyrus was ondernomen om zijn broer van de troon te stoten. Letterlijk betekent Anabasis "De tocht naar het binnenland" maar het wordt ook wel eens "De tocht van de tienduizend" genoemd, omdat het ging over tienduizend Griekse huursoldaten, die Cyrus hielpen de macht te grijpen.

Uiteindelijk wint Cyrus tegen zijn broer in de Slag bij Cunaxa in Mesopotamië in de buurt van Babylon, maar hij sneuvelt, en dus is het Griekse leger - dat op zijn vleugel overwon - aan de genade van Artaxerxes II overgeleverd. De Griekse officieren worden, na verraderlijk tijdens onderhandelingen gevangen te zijn genomen, geëxecuteerd, en het leger is verdwaald, kilometers ver van huis, en uiteindelijk wordt Xenophon gekozen als aanvoerder. Hij slaagt er uiteindelijk inderdaad in om de Grieken thuis te brengen, maar velen sneuvelen onderweg in gevechten met wilde bergstammen, of raken verdwaald in sneeuwstormen.

Hoewel Xenophon een goed verslag geeft over de reis, en beschrijvingen over volkeren, landen, zeden en gewoontes, en het treffen van de legers, moet men zich altijd herinneren dat Cyrus de broodheer van Xenophon was, want hij betaalde hem. Daardoor zal Xenophon een minder objectieve kijk op de gebeurtenissen hebben dan bijvoorbeeld Plutarchus, die een zeer objectief verslag schrijft, hoewel een hele tijd na dato. Een ander subjectief element is dat het werk steeds de militaire zwakte van de Aziatische volkeren beklemtoont, iets wat wel gezien is als een propagandistische aansporing tot een panhelleense aanvalsoorlog richting Perzië. Alexander de Grote had een exemplaar van de Anabasis bij zich bij zijn verovering van het Perzische Rijk.

Op de Anabasis volgt de Katabasis, wat betekent: "De tocht uit het binnenland". Een zeer beroemde scène daaruit is die waar de Grieken huilend van geluk de zee met Thalatta! Thalatta! begroeten als ze de laatste bergrug overwonnen hebben.Klik hier om het boek te bestellen »Winkelwagen
Top 5 boeken

Nijboer Boeken | Zuiderweg 11, 9269 TX, Veenwouden, Tel. 0511-472185
jordans for salejordans for salejordans for salesac longchamp pas cher